Η Περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας θα ασχοληθεί φέτος με θέμα που αφορά την «Αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων». Ειδικότερα θα μελετήσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαιότητα, την κατάργηση και την αναβίωσή τους, τα Ολυμπιακά Αγωνίσματα, τις σπουδαιότερες στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων ως σήμερα.
Συμμετέχουν μαθητές από τις Α?, Β?, Γ? τάξεις του σχολείου, οι οποίοι και έχουν αναλάβει ανά ομάδες να ετοιμάσουν σχετικές εργασίες.
Άλλες δραστηριότητες της περιβαλλοντικής ομάδας:
- Υποδοχή στο σχολείο μας του ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη, ο οποίος θα μιλήσει για τον ολυμπισμό.
- Επίσκεψη στο Παγκρήτιο Στάδιο.
- Εκπαιδευτικό ταξίδι και επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι.
- Έκθεση ζωγραφικής με θέμα τον αθλητισμό, στο τέλος του χρόνου.
Η χρονολογία έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι γνωστή. Ανάγεται στα βάθη των αιώνων και της προϊστορίας. Η παράδοση μιλάει για αγώνες μεταξύ θεών και ηρώων. Ωστόσο οι Ο.Α. δημιουργήθηκαν και ξεκίνησαν από ανθρώπους, κοινούς θνητούς, τους προγόνους μας. Ίσως από το βασιλιά Πέλοπα, ή τον Ιδαίο Ηρακλή από την Κρήτη, ή τους βασιλείς Νηλέα και Πελία.
Ερευνητές αναφέρουν ότι η αρχή τους θα πρέπει να αναζητηθεί μετά το 1253 π.Χ. Ωστόσο οι πρώτοι γνωστοί Ο.Α. έγιναν το 776 π.χ., με ένα μόνο αγώνισμα, το δρόμο ή αγώνα ενός σταδίου (192 μ.),με νικητή τον Ηλείο Κόροιβο.
Η υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους το 146 π.Χ. προξένησε φθορά στους Ο.Α. αφού τους μετέτρεψε σε δημόσια θεάματα. Το 393 π.Χ. ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α΄ τους κατάργησε. Δύο σεισμοί συμπλήρωσαν την τραγωδία, καθώς η Ολυμπία θάφτηκε κάτω από τη λάσπη.
Το 1829 άρχισαν ανασκαφές Γάλλοι αρχαιολόγοι , με άδεια της Ελληνικής Κυβέρνησης, αργότερα δε και Γερμανοί. Το 1881 έρχονται στο φως τα πρώτα ευρήματα του χώρου που φιλοξενούσε τους Ο.Α. στην αρχαιότητα. Η σπουδαία ανακάλυψη προκάλεσε μεγάλο θόρυβο αλλά και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μετά τις ανασκαφές των Γάλλων, ανέλαβε να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια ο εθνικός ευεργέτης Ευάγγελος Ζάππας.
Το ενδιαφέρον που είχε δημιουργηθεί στην Ευρώπη, βρήκε έδαφος και στην καρδιά του Γάλλου βαρόνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν. Ο ίδιος , σε ομιλία του το 1892 στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, έριξε δημόσια την ιδέα του για αναβίωση των Ο.Α. Τα λόγια του δεν βρήκαν ανταπόκριση. Όμως ο Κουμπερτέν, που είχε εγκαταλείψει τη στρατιωτική σχολή του Σεν Σιρ για να ασχοληθεί με την Κοινωνιολογία και την Παιδαγωγική, δεν το έβαλε κάτω παρά τις δυσκολίες. Ένα χρόνο αργότερα κατάφερε να βάλει το θέμα της αναβίωσης στη διεθνή συνάντηση που έγινε στο Παρίσι για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Η φιλία του με τον Έλληνα ποιητή και συγγραφέα Δημήτριο Βικέλα, που κατοικούσε στο Παρίσι, ανοίγει κάποιο δρόμο. Ο Βικέλας, εκπρόσωπος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, γίνεται συμπαραστάτης και υποβάλλει στο Συνέδριο υπόμνημα με μοναδικό θέμα την αναβίωση.
Τον Ιούνιο του 1894 το Συνέδριο αποφασίζει ομόφωνα την ανασύσταση του αρχαίου θεσμού και αναλαμβάνει η Αθήνα τους πρώτους σύγχρονους Ο.Α. για το 1896. Το όνειρο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν γίνεται πραγματικότητα. Οι Έλληνες ξεσηκώνονται από χαρά στο άκουσμα της είδησης. Το Καλλιμάρμαρο Στάδιο ανοίγει τις πύλες του για να φιλοξενήσει τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού.
Στις 25 Μαρτίου 1896 γίνεται η κήρυξη έναρξης των αγώνων από το βασιλιά Γεώργιο, σε ένα κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο Κερκυραίος μουσικός Σπύρος Σαμάρας μελοποίησε τον Ολυμπιακό Ύμνο. Αυτός ο ύμνος ηχεί πάντα στους Ο.Α., μετά από απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το 1958 και πάντα με τους Ελληνικούς στίχους. Οι πρώτοι Ο.Α. στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία. Η αρχή είχε γίνει με θαυμάσιο τρόπο!»
Αυτά και άλλα πολλά θα διδαχθούν φέτος οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 9ου Γυμνασίου Ηρακλείου στο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Παράλληλα θα δραστηριοποιηθούν σε εργασίες που θα τους ανατεθούν και θα ετοιμάσουν έργα με αθλητικά θέματα, τα οποία προορίζονται για την έκθεση ζωγραφικής που θα γίνει στο τέλος του σχολικού έτους.