ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

By 24 Φεβρουαρίου 2021 31 Οκτωβρίου, 2024 Το Σχολείο μας

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

Σχολικό Έτος 2024 – 25

Για να λειτουργήσει σωστά η σχολική μας κοινότητα, έτσι, ώστε να εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα σε κλίμα σεβασμού της προσωπικότητας του άλλου, κατανόησης και αγάπης, είναι απαραίτητο ο καθένας μας να ξέρει τις υποχρεώσεις του αλλά και τα δικαιώματά του και να υπάρχει ένα πλαίσιο συμπεριφοράς αποδεκτό από όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας: καθηγητές και μαθητές.

Με την εφαρμογή του κανονισμού, πιστεύουμε ότι οι σχέσεις μας θα είναι πιο ξεκάθαρες και οι στόχοι μας θα πραγματοποιούνται με λιγότερες εντάσεις. Θα είναι το όπλο μας για να εξασφαλίσουμε στο σχολείο κλίμα μάθησης, δημιουργικής διάθεσης, χαράς, ελευθερίας και τάξης, έτσι ώστε να ζούμε αρμονικά και να πραγματοποιούμε τους στόχους μας. Συνυπεύθυνοι είμαστε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, μαθητές και καθηγητές.

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Άρθρο 1ο: Πρωινή συγκέντρωση

Η ημέρα αρχίζει με πρωινή προσευχή στο προαύλιο για μαθητές και καθηγητές πριν την έναρξη της πρώτης ώρας.

Η είσοδος στη σχολική αίθουσα γίνεται μόλις χτυπήσει το κουδούνι λήξης του διαλείμματος.

Μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες προσέρχονται έγκαιρα στο χώρο του σχολείου αλλά και στις τάξεις.

Οι μαθητές/τριες που μεταφέρονται με το λεωφορείο δεν πρέπει να καθυστερούν κατά την επιβίβασή τους, γιατί δημιουργούν πρόβλημα στα δρομολόγια. Χρησιμοποιούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας, φορούν μάσκα , εφόσον αυτή προβλέπεται,  δεν ενοχλούν τον οδηγό και συμμορφώνονται με τις οδηγίες και τις υποδείξεις του.

Μαθητής/τρια που καθυστερεί να μπει στην τάξη ή απουσιάζει οποιαδήποτε ενδιάμεση ώρα από το μάθημα, οφείλει να εξηγήσει στη Διεύθυνση ή στον Υπεύθυνο Καθηγητή/τρια τμήματος το λόγο της καθυστέρησης ή της απουσίας.

Σε περίπτωση υποτροπής ο Υπεύθυνος Καθηγητής/τρια ενημερώνει γονείς για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος. Η απουσία λόγω καθυστέρησης εισόδου του μαθητή στην τάξη διαγράφεται μόνο από τη Διεύθυνση ή τον καθηγητή/τρια που καθυστέρησε το μαθητή.

Οι μαθητές/μαθήτριες δεν επιτρέπεται να αποχωρήσουν από το Σχολείο πριν από τη λήξη των μαθημάτων, χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη έκτακτης αποχώρησης, κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), ενημερώνεται ο/η γονέας/κηδεμόνας για να παραλάβει το παιδί του/της, εφόσον αυτό είναι ανήλικο.

Μετά την πρωινή συγκέντρωση η πόρτα της αυλής κλείνει, και η έξοδος των μαθητών/τριών απαγορεύεται αυστηρά.

Οποιοσδήποτε δεν ανήκει στη σχολική κοινότητα του Γυμνασίου δεν έχει δικαίωμα εισόδου και παραμονής στο χώρο του σχολείου. Οι επισκέπτες (γονείς, προμηθευτές κ.λ.π.) πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά στη φύλακα του σχολείου , στη  Διεύθυνση ή στον εφημερεύοντα καθηγητή/τρια.

Άρθρο 2ο: Εφημερεύοντες καθηγητές/τριες

Ο/Η καθηγητής/τρια που εφημερεύει είναι φίλος, που παρευρίσκεται στο χώρο του διαλείμματος οδηγεί τους μαθητές στην αυλή, όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, συμβουλεύει, συζητά και προσπαθεί να προλάβει δύσκολες καταστάσεις, να προσφέρει τη βοήθεια του σε όποιον/α τη χρειάζεται, να φέρει γενικά το σύλλογο πιο κοντά με τα προβλήματα και τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Καθήκοντά του είναι να βοηθήσει στην πρωινή συγκέντρωση, να φροντίσει για την ομαλή διεξαγωγή του διαλείμματος, την έγκαιρη έναρξη κάθε διδακτικής ώρας και γενικά σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του σχολείου και τις μαθητικές κοινότητες, να επιλύσει τα έκτακτα προβλήματα που παρουσιάζονται στη διάρκεια της εφημερίας του. Σε συνεργασία με τους επιμελητές/τριες κατευθύνει τους μαθητές στην αυλή. Για να παραμείνει μαθητής/τρια στην αίθουσα την ώρα του διαλείμματος είναι απαραίτητη άδεια της Διεύθυνσης.

Αν ο μαθητής/τρια δεν κατεβαίνει στην αυλή παρά τις συστάσεις του εφημερεύοντα οδηγείται στη Διεύθυνση.

Άρθρο 3ο: Παραμονή στο σχολείο

Η είσοδος στην τάξη γίνεται αμέσως μετά την πρωινή συγκέντρωση ή τη λήξη του διαλείμματος.

Μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες  πρέπει να βρίσκονται έγκαιρα στην τάξη σε όλες τις ώρες των μαθημάτων.

Εάν απουσιάζει μαθητής/τρια χωρίς την άδεια του καθηγητή ή της Διεύθυνσης, ο καθηγητής/τρια ενημερώνει τους κηδεμόνες του μαθητή/τριας.

Οι μαθητές/τριες δεν φέρνουν στο σχολείο πολύτιμα πράγματα ή χρήματα. Επίσης δεν φέρνουν παιχνίδια ή επικίνδυνα αντικείμενα.

Η  κατανάλωση φαγώσιμων ειδών στις αίθουσες δεν επιτρέπεται. Επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση νερού μετά από την άδεια του καθηγητή/τριας.

Δεν επιτρέπεται η παραμονή των μαθητών/τριών στο χώρο των γραφείων των καθηγητών/τριών.

Ο καθηγητής/τρια του μαθήματος αφού ελέγξει την παρουσία των μαθητών υπογράφει το απουσιολόγιο. Ο μαθητής/τρια μπορεί να ζητήσει και να πάρει άδεια απουσίας από συγκεκριμένο μάθημα, μόνο από τη Διεύθυνση. Το απουσιολόγιο με τη συνοδεία του/της απουσιολόγου και του μαθητή/τριας έρχεται στο γραφείο και η άδεια σημειώνεται δίπλα στις απουσίες  που καταχωρίζονται κανονικά.

Όταν σε έκτακτες περιπτώσεις λείπει ο καθηγητής/τρια, οι μαθητές δεν πρέπει να ενοχλούν τους συμμαθητές/τριες  τους και τους καθηγητές/τριες που διδάσκουν σε άλλες αίθουσες. Ο απουσιολόγος ή ο πρόεδρος του τμήματος απευθύνεται στον εφημερεύοντα καθηγητή/τρια ή στη Διεύθυνση.

Άρθρο 4ο: Απουσιολόγοι

Ο/Η απουσιολόγος είναι συνεργάτης των καθηγητών/τριών και ιδιαίτερα του καθηγητή/τριας του τμήματος. Έχει καθήκον να καταχωρίζει τις απουσίες στο δελτίο των απουσιών σε κάθε διδακτική ώρα, να διατηρεί το δελτίο απουσιών και το βιβλίο ύλης σε καλή κατάσταση και να παρακολουθεί την υπογραφή του από τον καθηγητή.

Η ευθύνη του/της απουσιολόγου είναι  μεγάλη. Η μη τήρηση των παραπάνω από τον απουσιολόγο έχει ως συνέπεια την παράδοση του απουσιολογίου σε άλλο μαθητή/τρια.

Άρθρο 5ο: Υπεύθυνοι καθηγητές τμήματος

Ο Υπεύθυνος καθηγητής/τρια τμήματος ορίζεται από το Σύλλογο των καθηγητών/τριών στην αρχή του έτους και είναι από τους διδάσκοντες στο τμήμα. Ο ρόλος του είναι σημαντικός. Είναι ο εκπρόσωπος του Συλλόγου στο τμήμα, ο φίλος του τμήματος που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για ό,τι έχει σχέση με την ομαλή, ευχάριστη και δημιουργική εργασία στην τάξη. Συνεργάζεται με τη Μαθητική Κοινότητα του τμήματος για την καλή προετοιμασία και διεξαγωγή των Γενικών Συνελεύσεων, για τον ευπρεπισμό, τη διακόσμηση και την καθαριότητά της. Ακόμη ενδιαφέρεται για ό,τι αφορά τη σχολική ζωή του τμήματος.

Έχει καθήκοντα την καταχώρηση των απουσιών στο βιβλίο φοίτησης, την ειδοποίηση των μαθητών/τριών και των γονέων τους για τις απουσίες, την καταχώριση της  βαθμολογίας των μαθητών στο ατομικό δελτίο, την παρακολούθηση της προόδου και την ενημέρωση για αυτήν των μαθητών/τριών, των γονέων τους και του Συλλόγου των Καθηγητών.

Αντιμετώπιση από τον/την  Υπεύθυνο Τμήματος, σε συνεργασία με το διδάσκοντα καθηγητή, δυσκολιών των μαθητών/τριών σε εκπαιδευτικά θέματα. Προσωπική συνεργασία και καθοδήγηση της οικογένειας για το σκοπό αυτό.

Άρθρο 6ο: Αξιοποίηση της διδακτικής ώρας

Οι μαθητές/τριες  έρχονται καλά προετοιμασμένοι στο μάθημα της ημέρας, πράγμα που βοηθά να ανέβει το επίπεδο της τάξης και κάνει πιο ενδιαφέρουσα τη διδακτική ώρα για όλους.

Οι μαθητές/τριες  έχουν πάντα μαζί τους τα απαραίτητα βιβλία, τετράδια, όργανα σχεδίου και ό,τι άλλο χρειάζεται για την καλύτερη διεξαγωγή του μαθήματος. Μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες συνεργάζονται αρμονικά κατά τη διάρκεια της διδακτικής ώρας με πνεύμα αλληλοεκτίμησης, σεβασμού, τάξης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, προϋποθέσεις για να υπάρξει κλίμα μάθησης μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας.

Όσον αφορά την αθλητική περιβολή στο μάθημα Φυσικής Αγωγής, ισχύει η υπ` αριθ. 686/23.6.87 εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ η οποία αναφέρει ότι: Είναι υποχρεωτική η αθλητική περιβολή των μαθητών στο μάθημα της Γυμναστικής. Μαθητής/τρια χωρίς φόρμα και αθλητικά παπούτσια  θα παίρνει απουσία.

Επίσης οι μαθητές/τριες  είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στο μάθημα των Καλλιτεχνικών με τα κατάλληλα υλικά.

Οι μαθητές/τριες δεν έχουν το δικαίωμα να ενοχλούν τους συμμαθητές/τριες τους ή τους καθηγητές/τριες στο μάθημα και γενικά να συμπεριφέρονται έτσι ώστε να παρεμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή του μαθήματος.

Aν μαθητής/τρια παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο το μάθημα, θα δεχθεί αρχικά την παρατήρηση του καθηγητή/τριας και εφόσον δε συμμορφωθεί άμεσα, θα απομακρύνεται από την αίθουσα, θα θεωρείται απών για όλη τη διδακτική ώρα και θα σημειώνονται δίπλα στην απουσία Ω.Α. (Ωριαία Απομάκρυνση) και η μονογραφή του καθηγητή/τριας, ο οποίος θα ενημερώνει τη Διεύθυνση και θα συντάσσει πρακτικό Ωριαίας Απομάκρυνσης.

Εάν μαθητής/τρια παρακωλύει συστηματικά το μάθημα και έχει συγκεντρώσει από 3 από τον ίδιο καθηγητή/τρια ή ως 5 συνολικά, ο Υπεύθυνος καθηγητής/τρια του τμήματος σε συνεργασία με το Συμβούλιο του Τμήματος εξετάζει τους ενδεδειγμένους χειρισμούς ώστε να βοηθήσει τον/τη μαθητή/τρια να βελτιώσει τη συμπεριφορά του.

Αν παρά την προσπάθεια αυτή οι μαθητές/τριες εξακολουθούν να παρεμποδίζουν το μάθημα, το γεγονός αναφέρεται στη Διεύθυνση, η οποία και το αντιμετωπίζει κατά την κρίση της σύμφωνα με τις δυνατότητες που της παρέχουν οι σχετικές διατάξεις ή το εισάγει στο σύλλογο των καθηγητών/τριών.

Σε περιπτώσεις μαθητών/τριών που επιδεικνύουν συστηματικά προβληματική συμπεριφορά και δυσκολεύονται να ενταχθούν ομαλά στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος, σε συνεργασία του Συλλόγου Διδασκόντων και του/της Σύμβουλο Σχολικής Ζωής  με τους γονείς, θα καταβάλλεται προσπάθεια αξιοποίησης κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών/τριών με σκοπό την τόνωση του ενδιαφέροντός  τους  και την μείωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών.

Στα ωριαία διαγωνίσματα οι μαθητές/τριες  παραμένουν καθ΄ όλη τη διάρκεια της διδακτικής ώρας στην αίθουσα.

Η μη συμμετοχή του μαθητή/τριας στη διαδικασία του μαθήματος, η πλημμελής καθημερινή προετοιμασία του στο μάθημα της ημέρας απασχολεί τους καθηγητές/τριες  και τον/την  Υπεύθυνο/η του τμήματος που σε συνεργασία με τους γονείς του/της μαθητή/τριας αναζητούν τα αίτια της αδιαφορίας του/της και τους τρόπους της μεγαλύτερης δυνατής κινητοποίησης του ενδιαφέροντός του/της.

Συνεργασία με την Ε.Δ.Ε.Α.Υ (ψυχολόγο – κοιν. λειτουργό)σε περίπτωση που αντιμετωπίζεται μια δύσκολη συμπεριφορά και βοηθητική παρέμβαση από την επιτροπή.

Συνεργασία με τους διδάσκοντες των Τμ. Ένταξης για τον εντοπισμό μαθητών/τριών που δεν έχουν διαγνωστεί, όμως εμφανίζουν μαθησιακές δυσκολίες.

Άρθρο 7ο: Καθαριότητα των σχολικών χώρων – Ευχάριστη και υγιεινή διαβίωση

Όλοι συνεχώς φροντίζουμε να διατηρούνται καθαροί όλοι οι χώροι του σχολείου. Όλα τα άχρηστα είδη πετιούνται στα δοχεία απορριμμάτων που βρίσκονται στις τάξεις, τους διαδρόμους και την αυλή.

Δε λερώνουμε τα έπιπλα, τους τοίχους και τους χώρους υγιεινής με ζωγραφιές, λέξεις και φράσεις που δημιουργούν ακαλαίσθητο θέαμα και υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα του σχολικού χώρου.

Ιδιαίτερα προσέχουμε την καθαριότητα στους χώρους υγιεινής.

Άρθρο 8ο: Διαφύλαξη της σχολικής περιουσίας

Το διδακτήριο, τα έπιπλα, τα εποπτικά μέσα διδασκαλίας, ο εξοπλισμός των εργαστηρίων, τα βιβλία, είναι τα μέσα που χρησιμοποιούμε όλοι για να δουλεύουμε στο σχολείο. Αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού που αποκτιέται και συντηρείται από τους φόρους των πολιτών. Ανήκουν σε εμάς και στις κατοπινές γενιές μαθητών και δασκάλων. Για αυτό είναι υποχρέωσή μας να τα χρησιμοποιούμε προσεκτικά και να τα διατηρούμε σε καλή κατάσταση.

Ο/Η  κηδεμόνας του μαθητή/τριας που φθείρει σχολική περιουσία, ρυπαίνει την αίθουσα διδασκαλίας και γενικά τους χώρους του σχολείου οφείλει να αποκαταστήσει αμέσως τη ζημιά αλλιώς η ζημιά θα αποκαθίσταται με δαπάνη της σχολικής επιτροπής και το ποσό θα χρεώνεται στον/στην  κηδεμόνα μέσω της ΑΑΔΕ όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία ΦΕΚ5130/10-09-2024.

Άρθρο 9ο: Επιμελητές

Οι επιμελητές/τριες  τμήματος, που ορίζονται από τον υπεύθυνο Καθηγητή /τρια ανά δύο για κάθε εβδομάδα φροντίζουν να  αερίζουν την αίθουσα στα διαλείμματα και φυλάσσουν τα πράγματα των συμμαθητών τους.

Στο τέλος της ημέρας αναφέρουν στο γραφείο ζημιές που τυχόν έγιναν στην τάξη τους.

Για κάθε πρόβλημα που προκύπτει το διάλειμμα συνεννοούνται με τον εφημερεύοντα καθηγητή/τρια.

Θέματα σχέσεων των μαθητών/τριών αντιμετωπίζονται από τη Μ.Κ. σε συνεργασία με τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος.

Άρθρο 10ο: Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια που βλάπτει την υγεία του καπνιστή και των άλλων που παθητικά το δέχονται, δημιουργεί δυσάρεστη ατμόσφαιρα και αποτελεί κακό παράδειγμα για μίμηση. Για αυτό ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ στους χώρους του σχολείου.

 Μαθητής/τρια που καπνίζει στο χώρο του σχολείου θα οδηγείται στον Διευθυντή ο  οποίος εκτός του ότι θα επιβάλλει τα προβλεπόμενα παιδαγωγικά μέτρα, θα προσπαθήσει σε συνεργασία με τους γονείς του μαθητή να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από τη συνήθεια του καπνίσματος. Παράλληλα στα πλαίσια συλλογικών δραστηριοτήτων, η σχολική κοινότητα θα οργανώνει συζητήσεις και εκδηλώσεις και θα αξιοποιεί κάθε καλή ιδέα καθηγητή ή μαθητή που σκοπό θα έχει να βοηθήσει τα μέλη της να καταπολεμήσουν τη συνήθεια του καπνίσματος.

Άρθρο 11ο: Χρήση κινητών και ηλεκτρονικών συσκευών

Τα κινητά τηλέφωνα στο σχολείο  σύμφωνα με το νόμο απαγορεύονται. Πρέπει να βρίσκονται στην τσάντα του μαθητή/τριας απενεργοποιημένα. Το σχολείο δεν έχει ευθύνη για την ασφάλεια των κινητών (ή και  χρημάτων) που βρίσκονται στην τσάντα του μαθητή. Απαγορεύεται επίσης  η κατοχή οποιαδήποτε άλλης ηλεκτρονικής συσκευής ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Με λίγα λόγια απαγορεύεται :

η φωτογράφιση,

η μαγνητοφώνηση ή μαγνητοσκόπηση οποιουδήποτε προσώπου στο σχολικό χώρο.

Το παράπτωμα ενδέχεται να κριθεί πολύ σοβαρό και να επιφέρει τα ανάλογα παιδαγωγικά μέτρα. (Αποβολή 1-5 ημερών ή και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος ΦΕΚ5130/10-09-2024)

Άρθρο 12ο: Εκδηλώσεις πολιτιστικές

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες συνεργάζονται, οργανώνουν και παρουσιάζουν εκδηλώσεις με ποικίλο περιεχόμενο  (σχολικές γιορτές, παρουσίαση προγραμμάτων, δραστηριότητες μαθητών κ.λ.π.). Έχουν ανάλογη σπουδαιότητα με το διδακτικό έργο και συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας γενικότερης κουλτούρας. Για την πραγματοποίησή τους καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια την οποία οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε.

Οι μαθητές/τριες είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τις εκδηλώσεις (σχολικές γιορτές, παρουσίαση προγραμμάτων, δραστηριότητες μαθητών κ.λ.π.). Δεν απομακρύνονται από το χώρο της εκδήλωσης.

Μαθητής/τρια που παρά τις συστάσεις των καθηγητών/τριών ενοχλεί την ώρα της εκδήλωσης θα απομακρύνεται από την αίθουσα και θα τιμωρείται με Ω.Α. όπως και κατά τη διάρκεια μιας διδακτικής ώρας.

Άρθρο 13ο: Εκπαιδευτικές επισκέψεις, εκδρομές.

Κατά τη διάρκεια επισκέψεων, εκδρομών, εκδηλώσεων εκτός των ορίων της σχολικής μονάδας όλοι  οφείλουν να σέβονται το χώρο στον οποίο βρίσκονται και να συμμορφώνονται με τους κανόνες που ισχύουν εκεί και τις οδηγίες που σε κάθε περίπτωση δίνουν οι συνοδοί καθηγητές/τριες.

ΑΡΘΡΟ 14ο . Φοίτηση μαθητών/τριών

Η προσέλευση των μαθητών/τριών στο Σχολείο πρέπει να γίνεται το αργότερο μέχρι τις 8:15. Είναι κατανοητό ότι καθυστερημένη προσέλευση δημιουργεί προβλήματα στη σωστή ενημέρωση των μαθητών και δυσχεραίνει στη συνέχεια τη διδασκαλία. Η είσοδος στην τάξη μετά από καθυστερημένη προσέλευση κατά την 1η ώρα επιτρέπεται μόνο με έγκριση του Δ/ντή του Σχολείου, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του γονέα που θα εξηγεί το λόγο της καθυστέρησης και θα βεβαιώνει ότι γνωρίζει το γεγονός. Συνεχής και αδικαιολόγητη καθυστέρηση προσέλευσης αποτελεί παράπτωμα.

Οι γονείς οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα και μέχρι τις 8:30 το πρωί το Σχολείο στο τηλέφωνο 2810 251434, για τυχόν απουσία του παιδιού τους καθώς και για καθυστερημένη προσέλευση.

Τα όρια των απουσιών για το χαρακτηρισμό της φοίτησης ως επαρκούς στο Γυμνάσιο είναι 50. Μπορούν επίσης να δικαιολογηθούν μέχρι και 64 ωριαίες απουσίες με γνωμάτευση γιατρού ή/και μέχρι 5 ημέρες με υπεύθυνη δήλωση κηδεμόνα (μέχρι 2 ημέρες  συνεχόμενες). 

Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτησή τους στην ίδια τάξη.

Αναχώρηση των μαθητών από το Σχολείο πριν τη λήξη των μαθημάτων, χωρίς άδεια από τη Διεύθυνση του Σχολείου, δεν επιτρέπεται, παρά μόνο με την έγκριση ή παρουσία του γονέα που θα αιτιολογήσει επαρκώς την ανάγκη της απουσίας.

Η έξοδος του μαθητή/τριας από το σχολικό χώρο ή η παραμονή του/της  εκτός της αίθουσας διδασκαλίας, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, χωρίς άδεια είναι σοβαρό παράπτωμα.

Οι μαθητές/τριες οφείλουν να προσέρχονται άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στην τάξη τους μετά το τέλος του διαλείμματος. Χωρίς άδεια καθυστερημένη προσέλευση χρεώνει το μαθητή/τρια με ωριαία απουσία.

Ενημερωτικά σημειώματα για τη φοίτηση (απουσίες) στέλνονται στους γονείς, με τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), sms. Για το λόγο αυτό παρακαλούνται όλοι οι γονείς να συμπληρώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας στο αντίστοιχο έντυπο και οπωσδήποτε αν δεν έχουν email να δημιουργήσουν.

Σε περίπτωση καταλήψεων τα μαθήματα γίνονται με τηλεκπαίδευση (από τις 10 π.μ. και μετά λόγω της μεταφοράς μαθητών). Επίσης ο σύλλογος καθηγητών δύναται να αποφασίσει μαθήματα αναπλήρωσης καταλήψεων σε ημέρες σχολικών εορτών, περικοπές ημερήσιων περιπάτων, εκπαιδευτικών και διδακτικών επισκέψεων όπως προβλέπεται από την νομοθεσία ΦΕΚ5130/10-09-2024.

ΑΡΘΡΟ 15ο .  Ενημέρωση γονέων – συνεργασία με τους Καθηγητές/τριες

Η ενημέρωση των γονέων από τους διδάσκοντες καθηγητές/τριες και η συνεργασία μαζί τους είναι απαραίτητη για την πρόοδο των μαθητών.

Οι γονείς των μαθητών έχουν την ευθύνη για την παρακολούθηση της φοίτησης και της επίδοσης των παιδιών τους. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών καλό είναι οι γονείς, όταν θέλουν να ενημερωθούν για τη φοίτηση και επίδοση των μαθητών να προσέρχονται τις καθορισμένες από το σχολείο ώρες είτε να επικοινωνούν και να ενημερώνονται μέσω  τηλέφωνου.

Για θέματα λειτουργίας του σχολείου οι γονείς μπορούν να ενημερώνονται και από το δικτυακό τόπο του σχολείου (https://9gym-irakliou.com/)

 Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

Η συμβολή του Συλλόγου Γονέων στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου είναι σημαντική. Γι’ αυτό οι γονείς καλούνται να πλαισιώνουν τον Σύλλογο και να συμβάλλουν προσωπικά με τη συμμετοχή τους σ’ αυτόν.

Γενικές παρατηρήσεις

 Ο Κανονισμός αυτός ισχύει παράλληλα με τις σχετικές διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας  και Θρησκευμάτων, με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Μαθητικών Κοινοτήτων. Γι’ αυτό εφαρμόζει και δεν έρχεται σε αντίθεση  με τις ρυθμίσεις αυτές της Πολιτείας.

Για την παρακολούθηση της εφαρμογής του Κανονισμού υπεύθυνοι είναι ο σύλλογος των καθηγητών και οι εκπρόσωποι των μαθητών (μαθητικά συμβούλια και 15μελές μαθητικό συμβούλιο).

Ο κανονισμός αυτός είναι ανοικτός σε κάθε καλόπιστη κριτική των μελών του και θα μπορεί να τροποποιηθεί και πάλι με πρόταση του Μαθητικού Συμβουλίου και του Συλλόγου των Καθηγητών. Άλλωστε φιλοδοξεί να λειτουργήσει σε μια οργανωμένη σχολική κοινότητα, σε μια κοινότητα ζωής, όπου τα μέλη της, εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες, αποβλέπουν σε κοινούς σκοπούς ενώ είναι φορείς διαφορετικών ρόλων.

Για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές/τριες απευθύνονται στους αρμόδιους καθηγητές/τριες με την εξής σειρά:

  1. Εφημερεύοντες Καθηγητές/καθηγήτριες
  2. Υπεύθυνος/η καθηγητής/τρια  τμήματος
  3. Υπεύθυνοι σχολικής ζωής(  κα Μανιδάκη Στυλιανή, κα Κούρτη Μαρία κος Σακελλάρης Δημήτριος)
  4. Υποδιευθύντριες(κα Κατσούλη Ορσαλία, κα Παπαδάκη Στυλιανή)
  5. Διευθυντής (Σακελλάρης Δημήτριος)

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Σακελλάρης Δημήτριος

Τηλέφωνο επικοινωνίας  Τηλ: 2810 251434

E-mail: mail@9gym-irakl.ira.sch.gr