Η φετινή γιορτή για την 28η Οκτωβρίου στο σχολείο μας είχε στόχο όχι εθιμοτυπικά μοναχά να τελεστεί όπως γίνεται κάθε χρόνο, αλλά και να μεταδώσει ένα μήνυμα βαθύτερο, ένα μήνυμα που συχνά φαίνεται να ξεχνάμε.
Πολλές φορές όταν τα λόγια αδυνατούν να περιγράψουν την ένταση και τη συγκίνηση μεγάλων στιγμών όπως αυτών που εμείς τιμούμε τη μέρα αυτή, το έργο μερικών από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της χώρας μας αρκεί. Έτσι σημαντικές στιγμές της ιστορίας μας παρουσιαστήκαν μέσα από την ίδια τη ματιά ποιητών και συνθετών μας, όπως δηλαδή τα έζησαν και τα αποτύπωσαν με τόσο περίτεχνο τρόπο στα έργα τους οι άνθρωποι αυτοί. Έγινε λοιπόν μια προσπάθεια όχι μόνο τυπικά να τελεστεί ο εορτασμός των γεγονότων του παρελθόντος μας, μα να βιώσουμε και εμείς στο παρόν, έστω και για μερικές μόνο στιγμές, τα σημαντικά αυτά περιστατικά μέσω της μουσικής, η οποία με το δικό της «σιωπηλό» μα μοναδικό τρόπο μπορεί να μας τα μεταφέρει πιο παραστατικά από κάθε άλλο μέσο.
Κάθε τραγούδι, μέσα από τους στίχους και τη μελωδία του είχε και τη δική του ιστορία να πει, το δικό του ιστορικό γεγονός να αφηγηθεί.
Η εμπειρία του Ι. Καμπανέλη από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μάουτχαουζεν, γίνεται ένα τραγούδι απαράμιλλης ευαισθησίας από το Μ. Θεοδωράκη. Οι εκτελέσεις των ελλήνων στο στρατόπεδο της Καισαριανής κατά τη διάρκεια της Κατοχής γίνονται οι στίχοι του Λ. Παπαδόπουλου και μελοποιούνται από το Στ. Ξαρχάκο. Ο Δρόμος του Μ. Λοΐζου και της Κ. Μητροπούλου, το Άξιον Εστί του Ο. Ελύτη γίνονται ύμνοι για την Ελλάδα και την Ελευθερία με τη μουσική του Μ. Θεοδωράκη.
Τα τραγούδια, τα οποία τραγουδησε η χορωδία του σχολείου, συνόδευαν και κείμενα που κατέγραφαν τα συναισθήματα των ποιητών και συνθετών καθώς και τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν τα έργα αυτά. Όλοι οι μαθητές του σχολείου πήραν ξεχωριστά φωτοτυπίες με τους στίχους των τραγουδιών που ακουστήκαν και κλήθηκαν να συνοδέψουν και αυτοί μαζί με τη χορωδία, συμμετέχοντας άμεσα και βιώνοντας και αυτοί το μεγαλείο της μουσικής που μεταφέρει πολλά δίχως λόγια. Επιπλέον, παιδιά από τη χορωδία κρατούσαν καθ?όλη τη διάρκεια της γιορτής φωτογραφίες των δημιουργών των τραγουδιών, ώστε η επαφή με τα πρόσωπα αυτά να είναι ακόμη πιο ζωντανή.
Τα παιδιά ήρθαν έτσι πιο κοντά στα πρόσωπα των μεγάλων δημιουργών αλλά και στην ίδια τη πραγματικότητα των ιστορικών γεγονότων.
Μέσα από μια πιο ελεύθερη σκοπιά επιχειρήθηκε φέτος να αποδοθεί το πραγματικό μήνυμα της εθνικής μας εορτής και να αποτυπωθεί μέσα από την ευαισθησία και την ευγένεια των ήχων στη μνήμη, αγγίζοντας τελικά την ψυχή και το νου καθενός από εμάς που κάθε χρόνο στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για το ύψιστο δικαίωμα στην ελευθερία.
Τη γιορτή επιμελήθηκε η καθηγήτρια της μουσικής του σχολείου, Ειρήνη Ψαράκη.