Διδακτική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού

Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης με άξονα “Σχέσεις μεταξύ μαθητών/τριών, πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου διδακτική επίσκεψη-δράση του 9ου Γυμνασίου Ηρακλείου (τμήματα Α3, Α4 και τμήματα ένταξης της Α τάξης) στο Μινωικό ανάκτορο με τίτλο «Το ανάκτορο της Κνωσού».

Έγινε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού από την ξεναγό Κα Σφακάκη Αθηνά και παρατήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων για την ενότητα  του μινωικού πολιτισμού. Κατά την ξενάγηση χρησιμοποιήθηκαν Whispers (εξοπλισμός μικροφώνου για την ξεναγό και ακουστικών για μαθητές και εκπαιδευτικούς). Οι μαθητές εντόπισαν τα θέματα από τα αντίγραφα των τοιχογραφιών της Κνωσού, διερεύνησαν τους αποθηκευτικούς και θρησκευτικούς χώρους,  αναγνώρισαν χαρακτηριστικά  στοιχεία  της μινωικής αρχιτεκτονικής όπως τα πολύθυρα και έμαθαν για τα συστήματα αερισμού, φωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης του ανακτόρου . 

Έτσι οι μαθητές, με τη συγκεκριμένη  επίσκεψη στην Κνωσό, κάλυψαν και βιωματικά τις βασικές ενότητες του Μινωικού πολιτισμού. Εξερεύνησαν το μεγαλύτερο μινωικό ανάκτορο της Κρήτης, προσέγγισαν με βιωματικές διαδικασίες τη γνώση, ενεργοποίησαν τη φαντασία, ενώ συγχρόνως  καλλιέργησαν και την κοινωνικοποίησή τους, καθώς ακολούθησαν τις οδηγίες κανόνων σωστής συμπεριφοράς στον αρχαιολογικό χώρο.  

Παράλληλα, μέσω της διδακτικής επίσκεψης, η μαθητική κοινότητα είχε τη δυνατότητα να αποδράσει, έστω για λίγο, από τις απαιτήσεις και την ένταση του σχολικού προγράμματος, καθώς με αυτόν τον τρόπο συνδυάστηκε η ψυχαγωγία, η χαλάρωση και η διασκέδαση με τη γνώση, την πνευματική καλλιέργεια και την αισθητική απόλαυση αντίστοιχα.

Ευχαριστούμε θερμά την ξεναγό Κα Σφακάκη Αθηνά για την εθελοντική της συνδρομή.