Don’t give up, never stop learning! Κωδικός σχεδίου: 2019-1-EL01-KA101-061496 Ημερομηνία Έναρξης Σχεδίου: 03-09-2019 Συνολική Διάρκεια Σχεδίου: 12 μήνες

By 3 Δεκεμβρίου 2019 Erasmus+ KA1 2019-2020

Το σχέδιο εκπονήθηκε προκειμένου να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες της σχολικής μας μονάδας. Από τη μια πλευρά, οι διδάσκοντες είναι άτομα που επιθυμούν να ανακτήσουν κίνητρα και να αποκτήσουν εφόδια για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στις παιδαγωγικές και διδακτικές τους μεθόδους. Μέσα από τη συμμετοχή τους σε προηγούμενα αλλά και μελλοντικά ευρωπαϊκά προγράμματα, ενδιαφέρονται να προσδώσουν μια ευρωπαϊκή διάσταση στο σχολείο. Από την άλλη πλευρά, οι μαθητές του σχολείου μας χρειάζονται νέους τρόπους προσέγγισης της μαθησιακής διαδικασίας, εργαλεία για ομαδοσυνεργατική μάθηση κι έχουν ανάγκη να περάσουν τη σχολική τους ζωή σ’ένα δημόσιο σχολείο με οργανωμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον, προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους και προσανατολισμένο στις ευρωπαϊκές αξίες της συνεργασίας, της αλληλεπίδρασης, της ανεκτικότητας, της καινοτομίας και της διαρκούς αναζήτησης για βελτίωση και αυτοβελτίωση.
Οι ΣΤΟΧΟΙ του συγκεκριμένου σχεδίου είναι οι ακόλουθοι:
– Οι εμπλεκόμενοι να γνωρίσουν τεχνικές για να αναπτύξουν τα κίνητρα και την ενσωμάτωση στο σχολείο των αδύναμων μαθητών που βρίσκονται στα όρια της σχολικής αποτυχίας, της σχολικής διαρροής και του κοινωνικού αποκλεισμού.
– Να αποκτήσουν εργαλεία που θα τονώσουν την αυτοεκτίμηση των μαθητών και θα συνδράμουν στην εμπλοκή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
– Να αποκτήσουν τεχνικές για να κατανοούν τα πρώιμα σημάδια της σχολικής διαρροής των μαθητών και της επαγγελματικής εξουθένωσης των εκπαιδευτικών.
– Να μοιραστούν γνώσεις για τη διαχείριση της σχολικής τάξης.
– Να διδαχθούν τεχνικές για να εφαρμόσουν τη συμπερίληψη μέσα σε ετερογενείς τάξεις.
– Να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη και η μεταγνώση.
– Να ενεργοποιήσουν το ενδιαφέρον των συναδέλφων για το έργο τους.
– Να αναζητήσουν διάφορες πλευρές της ταυτότητάς τους και να τις συγκρίνουν με τις ποικίλες ταυτότητες των Ευρωπαίων εταίρων μας.
– Να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα άλλων χωρών και να το συγκρίνουν με το ελληνικό.
– Να έλθουν σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες.
– Να αναζητήσουν εταίρους για μελλοντικά ευρωπαϊκά προγράμματα.
Οι συμμετέχοντες θα είναι 6 μόνιμοι εκπαιδευτικοί και το ΠΡΟΦΙΛ τους είναι άτομα με διάθεση αξιοποίησης των νέων διδακτικών μεθόδων και εργαλείων, βελτίωσης της χρήσης των ξένων γλωσσών, διάδοσης των εμπειριών και των αποτελεσμάτων της κατάρτισής τους και κατανόησης της ανάγκης ενός ευρωπαϊκού σχεδίου ανάπτυξης για τη σχολική μονάδα.
Οι ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ που θα υλοποιηθούν είναι οι ακόλουθες:
– σεμινάρια όπου οι εκπαιδευτικοί θα μάθουν μέσα από την πράξη πώς να τονώνουν την αυτοεκτίμηση των μαθητών, πώς ν’ αυξήσουν την εμπλοκή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία και πώς να επιτύχουν μεγαλύτερη συνοχή ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια.
– σεμινάρια που θα παράσχουν εργαλεία στους εκπαιδευτικούς για την αποτελεσματική διαχείριση της τάξης.
– σεμινάρια που θα βελτιώσουν τις ικανότητες των συμμετεχόντων στην επίλυση προβλημάτων και στην ενίσχυση μαθητών με χαμηλές επιδόσεις προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος σχολικής διαρροής.
– σεμινάρια με κύριο αντικείμενο μελέτης την συμπερίληψη, την κοινωνική συμπερίληψη και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, μέσα από διαλέξεις, ομαδικές εργασίες και μελέτη καλών πρακτικών.
Τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ και τα ΟΦΕΛΗ που αναμένονται από το παρόν σχέδιο είναι:
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί να βελτιώσουν ποιοτικά τις δεξιότητές τους, να ανακτήσουν κίνητρα για το διδακτικό τους έργο, να αξιοποιήσουν νέες πρακτικές προσέγγισης και συμπερίληψης των μαθητών, να διαχειριστούν την πολυπολιτισμικότητα και να κατανοήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Για το λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό, να δοκιμάσουν τις μεθόδους και τα εργαλεία που θα τους μεταδώσουν οι συνάδελφοί τους και να κινητοποιηθεί το ενδιαφέρον τους για παρόμοιες δράσεις και μελλοντικές συνεργασίες. Και τέλος οι μαθητές να ανακτήσουν κίνητρα για τη γνώση και τη συνεργασία, να εμπλακούν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία και να βελτιώσουν την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους, αλλά και για το δημόσιο σχολείο.
Όσο αφορά τη σχολική μονάδα να ωφεληθεί από την αναβάθμιση του προσωπικού της, την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, την εξωστρέφεια και τις συνεργασίες που αυτά προσφέρουν, ενισχύοντας την εικόνα, το κύρος και την ευρωπαϊκή της πορεία στο μέλλον.

1η μετακίνηση: 25-30/11/2019

Δουβλίνο 

Επιμορφωτικό σεμινάριο: Soft skills for strong teachers .Φορέας υποδοχής: Europass Teacher Academy .Συμμετέχοντες: Παπαδάκη Αικατερίνη, Σταυροπούλου Αρετή