Επίσκεψη 9ου Γυμνασίου στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου

Στο πλαίσιο του project «Μύθοι του Αισώπου: Λόγος, Εικόνα, Δρώμενο», πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του τμήματος Α5 του Γυμνασίου μας στο τμήμα Α3 του Πρότυπου Γυμνασίου στις 25/05/2023  (και το Πρότυπο Γυμνάσιο είχε επισκεφθεί το σχολείο μας τον Δεκέμβριο του 2022), σε συνέχεια της συνεργασίας που είχε ξεκινήσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς ανάμεσα στα δύο σχολεία στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας Α Γυμνασίου, με υπεύθυνες καθηγήτριες την Ασημένια Χαρκιωτάκη (φιλόλογο του Πρότυπου Γυμνασίου) και την Αιμιλία Πολυχρονάκη (φιλόλογο του 9ου Γυμνασίου).

     Οι μαθητές/τριες και των δύο σχολείων είχαν ετοιμάσει podcasts για τη ζωή του Αισώπου αλλά και για κάποιους μύθους, που ηχογράφησαν και στην αρχαία και στη νέα ελληνική γλώσσα. Επίσης, έγραψαν παραλλαγές του αρχικού αισώπειου μύθου αλλά άλλαξαν και το τέλος του μύθου, επισημαίνοντας πάντα και το ανάλογο ηθικό δίδαγμα. Τις δημιουργίες τους παρουσίασαν και τα δύο σχολεία στην ολομέλεια. Στη συνέχεια, συνεργάστηκαν σε ομάδες και επεξεργάστηκαν έναν άγνωστο για αυτούς μύθο του Αισώπου, συμπληρώνοντας και σχετικά φύλλα εργασίας, με την καθοδήγηση των καθηγητριών τους.

    Τα παιδιά και των δύο σχολείων διασκέδασαν, έμαθαν, συνεργάστηκαν και αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες αλλά δημιούργησαν και φιλίες!

     Ευχαριστούμε θερμά τόσο την κ. Ασημένια Χαρκιωτάκη για την εξαίρετη φιλοξενία και τη ζεστή «αγκαλιά» της προς όλους αλλά και την κ. Πολυχρονάκη Μαρία, Διευθύντρια του Πρότυπου Γυμνασίου Ηρακλείου για τη θερμή της υποδοχή, την αγάπη που μας έδειξε και τα κεράσματα και δωράκια που μας προσέφερε. Πολύτιμη ήταν και η συμβολή της κ. Ζαχαρένιας Στρατάκη τόσο στη συνοδεία των παιδιών όσο και στην ενεργή της παρουσία στις δράσεις που έγιναν. Τέλος ευχαριστούμε πολύ και τον σύλλογο των καθηγητών/τριων του ΠΓΗ που μας δέχτηκε με μεγάλη χαρά.

     Από τη συζήτηση σχετικά με την αποτίμηση της συνεργασίας που έγινε στο τέλος των δράσεων, διαπιστώθηκε εμφανώς ότι τα οφέλη ήταν άπειρα σε πολλά επίπεδα, όπως κοινωνικό, γνωστικό, συναισθηματικό κ. ά. Μάλιστα λίγο πριν την αποχώρησή μας από το ΠΓΗ, οι μαθητές του 9ου έδειξαν τις ικανότητές τους και στο σκάκι, παίζοντας κάποιες παρτίδες στο φουαγιέ του ΠΓΗ!   Ελπίζουμε σε μια νέα εξίσου εποικοδομητική συνεργασία και στο μέλλον!