Γαλλία 2015

By 21 Απριλίου 2015 29 Σεπτεμβρίου, 2022 Εκδηλώσεις - Δράσεις
Γαλλία
 

 

 

Η προσπάθεια της ομάδας κοινοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και το Νοέμβριο του 2014 δεχτήκαμε πρόσκληση στους χώρους του, για την 18η Μαρτίου 2015.

Στο χρονικό διάστημα από 16 ως 20 Μαρτίου, η Π.Ο. και οι συνοδοί καθηγητές Γουγάκης Γιώργος ? φιλόλογος, Ποτουρίδης Παύλος ? γυμναστής και η Μιζεράκη ? Σπανού Σοφία ? γυμνάστρια, πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικό ταξίδι στη Γαλλία, για την οργάνωση του οποίου δουλέψαμε σκληρά και οι τρεις, ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες και με βοήθεια την επιθυμία μας για την υλοποίησή του. Μαγικές εμπειρίες αποκομίσαμε από τις επισκέψεις μας:

-Στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, το οποίο στεγάζεται σε ένα μεγαλοπρεπές κτίριο του 1885,  εντός του οποίου βρίσκεται το παρεκκλήσι με τον τάφο του Ρισελιέ και του οποίου το γόητρο είναι διεθνές , αφού αποτελεί το λίκνο των Πανεπιστημιακών γραμμάτων.

-Στο Μουσείο του Λούβρου, ενός από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα Μουσεία έργων Τέχνης στον κόσμο, στη συλλογή του οποίου περιλαμβάνονται η «Μόνα Λίζα» αλλά και η «Αφροδίτη της Μήλου» και η «Νίκη της Σαμοθράκης».

-Στο Μουσείο Ορσέ, παλιότερα σιδηροδρομικό σταθμό, που τώρα φιλοξενεί εκπληκτικά αυθεντικά έργα Τέχνης από μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες, όπου μας ξενάγησε εξαιρετικά ο κ. Γ. Γουγάκης.

-Στην Παναγία των Παρισίων, ναό αρχιτεκτονικά εντυπωσιακό, γοτθικού ρυθμού, χωρητικότητας ως τα 9.000 άτομα, με το περίφημο κωδωνοστάσιο και τις τερατόμορφες υδρορροές.

-Στο βασιλικό ανάκτορο των Βερσαλλιών, μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESKO, που οι τεράστιες αίθουσες, οι καθρέπτες, οι πίνακες ζωγραφικής ? εμπνευσμένοι από την Ελληνική  Μυθολογία- και τα 700 πολυτελή δωμάτια με τις τοιχογραφίες και τα μοναδικά έπιπλα, αλλά και οι αχανείς κήποι ,γαλλικής συμμετρικής αρχιτεκτονικής , με τα συντριβάνια και τα αγάλματα, αφήνουν άφωνο τον επισκέπτη.

-Στον Πύργο του Άιφελ, που αποτελεί το σύμβολο της πόλης και είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αξιοθέατα στον κόσμο.

-Στη Μονμάρτη, μια από τις γραφικότερες συνοικίες του Παρισιού, με την ενδιαφέρουσα ιστορία  της και τους υπαίθριους ζωγράφους στην πλατεία και με την εκκλησία της Ιερής Καρδιάς  στην κορυφή του λόφου.

-Στη Νορμανδία και στις εκπληκτικής ομορφιάς κωμοπόλεις , την φιλική  Trouville, την κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας Daeuville και την γεμάτη κάλλος και μοναδικό παραδοσιακό χρώμα Honfleur.

– Και βέβαια από την κρουαζιέρα μας με πλοιάριο στον ποταμό Σηκουάνα, κατά την οποία χαλαρώσαμε και είδαμε συγχρόνως μερικά από τα πιο μεγαλοπρεπή μνημεία της πόλης , κοντά στις όχθες του.

Επίσης εντυπωσιαστήκαμε, καθώς μπορέσαμε να δούμε και να περπατήσουμε και σε άλλα θαυμάσια  σημεία σημεία της πόλης του φωτός, όπου βρίσκονται  η Όπερα, η πλατεία Κονκόρντ, η Αψίδα του θριάμβου, η Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων, το μικρό και το μεγάλο Παλάτι, το Πάνθεον, το Πολεμικό Μουσείο ή Μουσείο των Απομάχων, το δημαρχείο και άλλα επιβλητικά κτίρια, πλατείες και πάρκα του Παρισιού.

Με λύπη αφήσαμε το Παρίσι και επιστρέψαμε στο Ηράκλειο, γεμάτοι όμως από εμπειρίες, βιώματα και όμορφα συναισθήματα που κλείσαμε μέσα στην καρδιά μας και τη μνήμη μας.