Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας

By 17 Νοεμβρίου 2014 21 Οκτωβρίου, 2019 Εκδηλώσεις - Δράσεις
Ημέρα Παχυσαρκίας

 

 

Η 24η Οκτωβρίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας. 

Η παχυσαρκία έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως ως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα, η οποία έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας, με σημαντικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των πασχόντων.

Το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι από τα υψηλοτέρα στην Ευρώπη. Αυτό κατέδειξε έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο ?WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI)?, της οποίας τα επίσημα στοιχεία παρουσιάστηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παιδική παχυσαρκία παραμένει μείζονα απειλή τόσο για την ατομική όσο και για τη δημόσια υγεία, αφού σχετίζεται με πληθώρα σωματικών και ψυχολογικών διαταραχών, που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία και διατηρούνται και στην ενήλικη ζωή.

Όπως έδειξε η έρευνα, οι επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας είναι πολλές. Συγκεκριμένα παρατηρείται αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε ποσοστό 9-13% των υπέρβαρων παιδιών και 30% των παχύσαρκων παιδιών. Επίσης δυσλιπιδαιμία καθώς και ινσουλινοαντίσταση και υπερινσουλιναιμία. Το 25% των παχύσαρκων παιδιών έχουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη και το 45% των νέο-διαγνωσθέντων διαβητικών παιδιών & εφήβων είναι τύπου 2 (ΗΠΑ).

Επίσης, το 57% των παχύσαρκων κοριτσιών και το 35% των παχύσαρκων αγοριών παρουσιάζουν ψυχολογικές επιδράσεις, ενώ το 33% των σοβαρά παχύσαρκων παιδιών, έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου και διαταραχές ύπνου.

Το 65% των παχύσαρκων παιδιών, ηλικίας 5-10 ετών, έχουν τουλάχιστον 1 παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου (Υπέρταση ? Υπερλιπιδαιμία – Διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη). Τέλος, το 30% των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων έχουν μεταβολικό σύνδρομο.

Επιπροσθέτως η έρευνα έδειξε, ότι η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται με την οικογενειακή οικονομική κατάσταση. Η εξαετής οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, λόγω της λήψης θερμιδογόνου φθηνής τροφής, φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους εφήβους και στους ενήλικες, με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία τους σε αυξημένο κίνδυνο. Η παιδική παχυσαρκία παραμένει και, μάλιστα, εξελίσσεται σε μείζονα απειλή τόσο για την ατομική όσο και για τη δημόσια υγεία.

 

paxisarkia eikona keimenou2

 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Παχυσαρκίας και των μαθημάτων της Οικιακής Οικονομίας και της Φυσικής Αγωγής , διοργανώθηκε στο σχολείο μας ομιλία από τους κ. Λιναρδάκη Στέλιο (Κλινικό Διαιτολόγο του Βενιζέλειου Νοσοκομείου) και κ. Καλαϊτζάκη Ιωάννη (Πανελλήνιο Πρωταθλητή Ελλάδος και Παραολυμπιονίκη στην Ποδηλασία), με κύριο θέμα τα οφέλη της Υγιεινής Διατροφής και της Φυσικής Δραστηριότητας στη σωματική και ψυχική υγεία των εφήβων. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τους καθηγητές:

Κούρτη Μαρία ,Οικιακής Οικονομίας ? Δ/ντρια

Ποτουρίδης Παύλος, Φυσικής Αγωγής

Παπαδάκη Στέλλα , Κοινωνιολόγος ? Υπ/ντρια