Ο εαυτός μου και οι άλλοι 14-15

By 5 Νοεμβρίου 2015 21 Οκτωβρίου, 2019 Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2014-2015
Ο εαυτός μου και οι άλλοι

 

Το εξωδιδακτικό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « Ο ΕΑΥΤΟΣ μου και ΟΙ ΑΛΛΟΙ» πραγματοποιείται για 2η συνεχή σχολική χρονιά στο χώρο του 9ου γυμνασίου. Συμμετέχουν μαθητές από τις Α?, Β?, Γ? τάξεις του σχολείου.

Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η πρόληψη βλαπτικών, για την υγεία των εφήβων, καταστάσεων και συμπεριφορών, που συνήθως εμφανίζονται με τις αυξανόμενες πιέσεις στο οικονομικό, κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον.

Οι συναντήσεις που  πραγματοποιούνται με τους μαθητές σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αρχίζουν από τις αρχές Οκτωβρίου και τελειώνουν στις  αρχές  Μαΐου. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά είναι σε διαρκή επαφή με το αντικείμενο ενώ παράλληλα  προετοιμάζονται για την επόμενη σχολική χρονιά.

Στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς συντελούνται πολλές αλλαγές και διαφοροποιήσεις στα παιδιά. Η πλέον σημαντική ενδεχομένως είναι η ηλικιακή και η συναισθηματική  εξέλιξη τους. Το πρόγραμμα λοιπόν μπορεί να τα συνοδεύει σε αυτό το ταξίδι, βοηθώντας τα να κατανοήσουν καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους αλλάζουν σταδιακά τόσο τα ίδια τα παιδιά όσο και ο περιβάλλον χώρος.

Στις εβδομαδιαίες συναντήσεις της η ομάδα Αγωγής Υγείας  ασχολείται με θέματα όπως:

η συνεργασία, η αυτοεκτίμηση, η φροντίδα του εαυτού, η επικοινωνία, οι σχέσεις με τους άλλους, η επίλυση συγκρούσεων, οι αξίες, η διαχείριση των έντονων συναισθημάτων και  η διαχείριση της συμπεριφοράς.

Κεντρικά θέματα που επεξεργάζονται το τρέχον σχ. έτος είναι τα:

  • ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ
  • ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ
  • ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΦΥΛΟ
  • ΠΩΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ
  • ΟΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΜΟΥ, ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
  • ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ
  • ΝΙΩΘΩ ΩΡΑΙΑ – ΝΙΩΘΩ ΑΣΧΗΜΑ                                                                                                                                                

Εργαζόμαστε με δράσεις, ατομικά και ομαδικά, σε ζευγάρια και μικρές ομάδες μιλώντας, γράφοντας και ζωγραφίζοντας (σε χαρτί ή στο Η/Υ), παίζοντας ρόλους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία  γνωρίζουμε έναν καινούριο τρόπο για να μαθαίνει κανείς εκφράζοντας τις σκέψεις του, τις εμπειρίες και τα συναισθήματα του. Μέσα απο τις δραστηριότητες αυτές, ο μαθητής θα μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει τις ανάγκες του και τις ανάγκες του συνόλου, να εμπιστεύεται τον εαυτό του και να μαθαίνει από τα λάθη του και όχι να ντρέπεται γι? αυτά.