Οδοιπορικό στην Πολωνία

By 29 Φεβρουαρίου 2024 eTwinning 2023-24

Σε συνέχεια της συνεργασίας μας με τo σχολείο XLII Liceum Ogólnokształcące im.Marii Konopnickiej w Warszawie. στην Πολωνία και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος etwinning που υλοποιούμε από κοινού  πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στην πρωτεύουσα της χώρας. Το πρόγραμμά μας αυτή τη φορά  είναι περιβαλλοντικού περιεχομένου και έχει τον  τίτλο “We are the Change”. 12 μαθητές συνοδευόμενοι από 2 καθηγητές μετακινήθηκαν στην Βαρσοβία στο διάστημα 14- 21 Φεβρουάριου για την υλοποίησή του. Η εβδομάδα φιλοξενίας περιελάμβανε μαθήματα στο σχολείο, γνωριμία με αξιοθέατα της πόλης,   επίσκεψη στην Κρακοβία και το Gdansk,  χειμερινά σπορ, όπως σκι και πατινάζ στον πάγο και φιλοξενία στις οικογένειες.

14/2/2024

Άφιξη στη Βαρσοβία και εγκατάσταση  των Ελλήνων  μαθητών στα σπίτια των φιλοξενούντων Πολωνών.

15/2/2024

Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές επισκέφτηκαν το XLII Liceum Ogólnokształcące im.Marii Konopnickiej w Warszawie. O διευθυντής υποδέχτηκε στο γραφείο του τους Έλληνες καθηγητές και οι μαθητές έκαναν μια προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων τους μέσα από έναν παιγνιώδη τρόπο γνωριμίας τους. Η ημέρα συνεχίστηκε με σύντομη επίσκεψη στην Παλιά Πόλη και ακολούθησε εξάσκηση των μαθητών στο  ice skating  σε ένα αρκετά εντυπωσιακό παγοδρόμιο, στου οποίου το κέντρο  δέσποζε to  περιβόητηo και εμβληματικό γλυπτό  για την πόλη της Βαρσοβίας, της  “Syrenka Warszawska”(1855).  Στο εντυπωσιακό αυτό παγοδρόμιο επέστρεφαν οι μαθητές μας κάθε φορά που είχαν σχεδόν ελεύθερο χρόνο.

16/2/2024

Η ημέρα της Παρασκευής αφιερώθηκε σε επίσκεψη στην πόλη της Κρακοβίας με τρένο, από την πρωτεύουσα. Στην ιστορική και γραφική πόλη  της Κρακοβίας έγινε ξενάγηση από επαγγελματία τοπικό ξεναγό, στα αγγλικά. Ο ξεναγός αναφέρθηκε επί μακρόν στην ιστορία της πόλης και στα σημαντικότερα αρχιτεκτονήματα της πόλης και η ξενάγηση , μετά από τρεις ώρες, τελείωσε στην εβραϊκή συνοικία όπου και γευμάτισαν οι μαθητές. Η επιστροφή στην Βαρσοβία έγινε την ίδια ημέρα αργά το βράδυ.

17/2/2024

Το Σάββατο οι μαθητές παρέμειναν με τις φιλοξενούσες οικογένειες. Οι μαθητές μας απασχολήθηκαν, στο πλαίσιο της λεγόμενης family day, σύμφωνα με το πρόγραμμα που φρόντισε να έχει η κάθε οικογένεια. Έτσι, έχοντας αρκετό χρόνο να γνωρίσουν οι μαθητές μας καλύτερα  το οικογενειακό κλίμα, τη γαστρονομική κουλτούρα, τις συνήθειες κλπ της πολωνικής οικογένειας που φιλοξενούσε το κάθε παιδί,  είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν το πρόγραμμα της φιλοξενίας για την ημέρα εκείνη. Μαθητές επισκέφτηκαν περιοχές της πρωτεύουσας, άλλοι επισκέφτηκαν μουσεία, μνημεία κλπ 

18/2/2024

Την Κυριακή  το ελληνοπολωνικό   team των 24 μαθητών και τεσσάρων καθηγητών επισκέφτηκε χιονοδρομικό κέντρο κοντά στη Βαρσοβία. Οι μαθητές έφεραν μαζί τους κατάλληλο ρουχισμό για σκι, τον οποίο εξασφάλισε η κάθε φιλοξενούσε οικογένεια καθώς και αθλητικό εξοπλισμό  που προμηθεύτηκε η ομάδα από το χιονοδρομικό κέντρο. Αρχικά έγινε επί πολλή ώρα εκπαίδευση στους Έλληνες μαθητές  από τρεις εκπαιδευτές και ακολούθησε κατάβαση των μαθητών  στην πλαγιά, ειδικά διαμορφωμένη για τις ημέρες που δεν υπάρχει χιόνι,  υπό την εποπτεία πάντα των προπονητών.

19/2/2024

Η ημέρα Δευτέρα αφιερώθηκε σε επίσκεψη στη πόλη Γκντανσκ , στης όχθες της Βαλτικής θάλασσας, με τρένο και πάλι από την πρωτεύουσα.  Στην πόλη έγινε ξενάγηση από τους Πολωνούς μαθητές στα σημαντικότερα μνημεία της γραφικής πόλης και ακολούθησε γεύμα σε παραδοσιακό πολωνικό εστιατόριο. Η επιστροφή στη Βαρσοβία έγινε  αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας.

20/2/2024

Την τελευταία ημέρα οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στο σχολειό, μαθήματα Ιστορίας, Γλώσσας και να παρευρεθούν σε πείραμα στο μάθημα της Χημείας. Στη συνέχεια έκαναν επίσκεψη στο Παλάτι του Πολιτισμού και της Επιστήμης, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτήρια της πρωτεύουσας,  και το απόγευμα αναχώρησε όλη η ομάδα με πτήση Βαρσοβία-Αθήνα, διαμονή στην Αθήνα και την επόμενη ημέρα Αθήνα-Χανιά και με λεωφορείο στο Ηράκλειο.

Οι δώδεκα μαθητές μας επέστρεψαν στο Ηράκλειο με γεμάτες τις αποσκευές τους από ωραίες εικόνες,  συναισθήματα και εμπειρίες ανεξίτηλες στην ψυχή τους . Γνώρισαν άλλους ανθρώπους, συνομηλίκους μαθητές από ένα ευρωπαϊκό σχολείο, συνήθειες και κουλτούρα, εν τω μέτρω του δυνατού, ενός άλλου κόσμου.

Θα ακολουθήσει η εβδομάδα φιλοξενίας στην πόλη μας στο διάστημα  15- 21 Απρίλιου που  θα περιλαμβάνει  τις  παρουσιάσεις των εργασιών όλων των μαθητών σε θέματα περιβαλλοντικά, όπως τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση , των κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά που θα φτιάξουν  οι μικροί μαθητές των δυο συνεργαζόμενων σχολείων καθώς και δραστηριότητες με σκοπό τη γνωριμία με την  κουλτούρα της χώρας μας.