Παρουσίαση του Π.Π. Πέτρες

By 12 Μαΐου 2015 21 Οκτωβρίου, 2019 Εκδηλώσεις - Δράσεις
Πρόσκληση

 

 

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 στις 7.30 σας προσκαλούμε στην αίθουσα Ανδρόγεω να παρακολουθήσετε την παρουσίαση του προγράμματος «Μελετώντας τις μνήμες λαξεμένες σε πέτρα».

Τη φετινή σχολική χρονιά μια ομάδα αποτελούμενη από 40 μαθητές και 4 καθηγητές του 9ου Γυμνασίου Ηρακλείου ασχοληθήκαμε με το εξωδιδακτικό πολιτιστικό πρόγραμμα: «Μελετώντας τις μνήμες λαξεμένες σε πέτρα».

Θεωρήσαμε ότι η πέτρα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό που ο άνθρωπος χρησιμοποίησε από τα προΐστορικά χρόνια για να φτιάξει εργαλεία, όπλα, σπίτια, ναούς και τείχη προστασίας. Παράλληλα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για να εκφράσει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες.

Στην πορεία του προγράμματος επισκεφτήκαμε λατομεία, εργαστήρια γλυπτών, χώρους αρχαιολογικής ανασκαφής, μουσεία και συνομιλήσαμε με επιστήμονες γεωλόγους, αρχαιολόγους, το συντηρητή αρχαιοτήτων, καθηγητές πανεπιστημίων, γλύπτες και χορευτές οι οποίοι προσφέρθηκαν να μας βοηθήσουν ανιδιοτελώς και με μεγάλη προθυμία.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, πως καλό θα ήταν όλο αυτό το υλικό που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος να προβληθεί έξω από τα στενά όρια του στενού σχολικού περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια σύνδεσης του σχολείου με την ευρύτερη κοινωνία.

 

 

 Δείτε το πόστερ εδώ..

 Η Μέρα της Εκδήλωσης

  Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από τη δόκτορα Αθανασία Κάντα, επίτιμη διευθύντρια προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων Ν. Ηρακλείου με τίτλο «Άνθρωπος και πέτρα στην προϊστορική εποχή». Η αρχαιολόγος με μεγάλη παραστατικότητα , έδωσε την ευκαιρία σε όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση, να γνωρίσουν και να θαυμάσουν την άρρηκτη σχέση του ανθρώπου με την πέτρα από την εποχή του λίθου με τα πρώτα εργαλεία μέχρι τη μινωική εποχή με τα περίτεχνα λίθινα αγγεία.

Ακολούθησε μια παράσταση χοροθεάτρου με τίτλο ¨Ο γλύπτης και η μούσα του¨. Οι δύο χορευτές Γωγώ Παντελοπούλου και Κωνσταντίνος Θοδωρής μαζί με τη μαθήτρια Σαιάντι Αμίνα  απέδωσαν  με μια μαγευτική χορογραφία τον μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας. Σύμφωνα με τον μύθο, ο γλύπτης ερωτεύτηκε το πανέμορφο γλυπτό που δημιούργησε, τη Γαλάτεια και παρακάλεσε τη θεά Αφροδίτη να τη ζωντανέψει.

 

{loadposition xorotheatro}

 

Τέλος, προβλήθηκε βίντεο διάρκειας 15 λεπτών με τις δραστηριότητες  που έχει πραγματοποιήσει και  τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η ομάδα σε όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. To βίντεο δημιούργησε η καθηγήτρια καλλιτεχνικών κ.Καμένου  Βικτωρία.  Στο βίντεο παίρνει μέρος ο μαθητής Βασίλης Καμπάς.

 

{loadposition p.p_petres}

 

Οι καθηγητές και οι μαθητές της ομάδας του 9ου Γυμνασίου Ηρακλείου ευχαριστούν θερμά όσους συμμετείχαν, παρευρέθησαν και βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.