Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική καταστροφή/ Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη

Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου μια αντιπροσωπεία μαθητών μας από την ομάδα του προγράμματος:

« 7  απ-όψεις   για τη  Μικρασιατική καταστροφή 1922-2022»

επισκέφθηκε την έκθεση ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ   ΜΕΤΑ  ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ,  η οποία διοργανώνεται από  την Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και την Περιφέρεια Κρήτης.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην έκθεση από ξεναγό – ιστορικό, του Ιστορικού Μουσείου.  ‘’Ακολούθησαν’’  τη διαδρομή της ιστορίας μέχρι και την εγκατάσταση των προσφύγων στην Κρήτη. Παρατήρησαν με ενδιαφέρον και συγκίνηση  κειμήλια που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την πατρίδα τους.

Επισκεφθήκαμε παράλληλα και τη Βικελαία Βιβλιοθήκη.

Με πολλή χαρά ο κ. Δ. Σάββας  -προϊστάμενος της βιβλιοθήκης- μας υποδέχθηκε και ενημέρωσε τα παιδιά για την ιστορία της δημιουργίας της, για τα τμήματα και τις δράσεις της Βιβλιοθήκης καθώς και για ιστορικά στοιχεία της πόλης μας.

Στη συνέχεια μας ξενάγησε στην έκθεση αρχείων και στο τμήμα της βιβλιοθήκης του Γ. Σεφέρη και του Δ. Βικέλα.

Ξεχωριστό  ενδιαφέρον είχε η επίσκεψή μας στο Εργαστήριο Συντήρησης  Βιβλίων της Βιβλιοθήκης. Τα παιδιά γνώρισαν από κοντά την εργασία συντήρησης των  βιβλίων και ιδιαίτερα των παλαιτύπων.

Ευχαριστούμε πολύ για άλλη μία φορά τον κ. Σάββα, για τη θερμή φιλοξενία και το ενδιαφέρον και την αγάπη με το οποίο προσεγγίζει τους μαθητές μας.