Σκόπελος στη λήθη…

“so what language would you like us to speak in?”

Τη  Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 είχαμε την τιμή και τη χαρά να είναι εισηγήτρια στο πρόγραμμά μας  

«7 απ-όψεις  για τη  Μικρασιατική Καταστροφή  1922-2022» ,

 η  κ. Αμαλία  Γεναράκη – καθηγήτρια  Αγγλικής  Γλώσσας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Τζάιλς Μίλτον:  ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ  ΣΜΥΡΝΗ  1922

 μας  μετέφερε  την  ατμόσφαιρα της κοσμοπολίτικης Σμύρνης, τα αρώματα, τις μουσικές , τις  μυρωδιές, τη χαρά αυτής της πόλης.

Κι έπειτα όλα τα γεγονότα που ακολούθησαν μέχρι το τέλος….

Με την εξαιρετική αφήγηση και τη μουσική που τη συνόδευε, κάποια στιγμή, νομίζαμε πως βρεθήκαμε κι εμείς στην αποβάθρα της Σμύρνης ενώ οι φλόγες από την πόλη που καιγόταν πλησίαζαν……

Μοναδικές οι αφηγήσεις για τη  διάσωση ανθρώπων από ελληνικά πλοία υπό την  φροντίδα και επίβλεψη ενός απλού  Αμερικανού υπαλλήλου  όπως  και για  το θάνατο  του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου!

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή όταν η κ. Γεναράκη κατέβηκε ανάμεσα  στους μαθητές απευθύνθηκε  στον καθένα ξεχωριστά  ζητώντας να μάθει το όνομά του και έδωσε σε όλους μια εικόνα του Αγ.  Χρυσόστομου Σμύρνης  σαν ανάμνηση της συνάντησής μας .

Παράλληλα δώρισε το βιβλίο του Τζαίλς  Μίλτον στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

Πολλά τα ευχαριστώ μας  για την ευαίσθητη και  βαθειά ματιά της. Τον προβληματισμό, τη συγκίνηση, τις αξίες και  τα νοήματα που μετέδωσε στα παιδιά μας αλλά και  για  την αφορμή και το κίνητρο που τους έδωσε  να αναζητήσουν  και τα ίδια πια, τις αληθινές πλευρές της Ιστορίας της Μικρασιατικής Καταστροφής.