Εκπαιδευτικό ταξίδι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου

By 10 Μαΐου 2019 29 Σεπτεμβρίου, 2022 Εκδηλώσεις - Δράσεις
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου 2019

Η Περιβαλλοντική-Πολιτιστική ομάδα του 9ου Γυμνασίου Ηρακλείου, αποτελούμενη από 28 μαθητές από όλες τις τάξεις και με εργασία η οποία είχε σαν θέμα ‘’Τα δικαιώματα των γυναικών’’ , δέχτηκε πρόσκληση για επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου.

Οργανώθηκε ταξίδι από τους καθηγητές Μιζεράκη Σοφία (Φυσικής Αγωγής), Γουγάκη Γιώργο (φιλόλογο) και Ποτουρίδη Παύλο (Φυσικής Αγωγής) στο διάστημα από 15 έως 19 Απριλίου.

Οι μαθητές με τους παραπάνω καθηγητές επισκέφθηκαν…

Στη Γαλλία τις πόλεις:

Δευτέρα 15 Απριλίου:

  1. Κολμάρ, με το μουσείο Unterlinden.
  2. Ρίκβιρ, με τους αμπελώνες.

Τρίτη 16 Απριλίου:

Στρασβούργο, με τον μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο Κοινοβούλιο οι μαθητές ενημερώθηκαν για την λειτουργία του, τις εξουσίες και το έργο του και παρακολούθησαν την ολομέλεια στη Βουλή της Ευρώπης.

Στη Γερμανία και στην περιοχή του Μέλανα Δρυμού τις πόλεις:

Τετάρτη 17 Απριλίου:

  1. Φράϊμπουργκ, με το Πανεπιστήμιο. Σε αυτή την πόλη άφησε την τελευταία του πνοή ο Νίκος Καζαντζάκης
  2. Τίτιζε, με την ομώνυμη λίμνη

Πέμπτη 18 Απριλίου:

  1. Χαϊδελβέργη, με το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της Γερμανίας και 3ο της Ευρώπης, το κάστρο και το μουσείο των παλιών Φαρμακείων.
  2. Μανχάϊμ, την πόλη που μας φιλοξένησε.

Παρασκευή 19 Απριλίου:

Φρανκφούρτη, με το παραδοσιακό κέντρο της και την γέφυρα με την Ελληνική επιγραφή από την Ομήρου Οδύσσεια (Α ραψωδία, στίχ. 183 – 184) : ‘’ Πλέων επί οίνοπα πόντον επ΄ αλλοθρόους ανθρώπους’’ {«Πλέοντας (ταξιδεύοντας) σε θάλασσες σκούρες (ή με σκοτεινό χρώμα σαν του κρασιού), προς ανθρώπους που μιλούν άλλες γλώσσες»}

.

Το βράδυ μαθητές και καθηγητές επέστρεψαν στο Ηράκλειο, ενθουσιασμένοι από όσα είδαν και έμαθαν, έχοντας αποκομίσει υπέροχες εμπειρίες και αναμνήσεις.